Ποιος είναι ο χρόνος ανάρρωσης μετά την επέμβαση;

Με τις σύγχρονες ατραυματικές τεχνικές, το χειρουργείο γίνεται υπό τοπική αναισθησία και ο ασθενής μπορεί να επανέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες χωρίς ιδιαίτερες εμφανείς εκχυμώσεις και οιδήματα, επτά με δέκα ημέρες μετά το χειρουργείο.

Πόσο επώδυνο είναι το χειρουργείο;

Το συγκεκριμένο χειρουργείο γίνεται με τοπική αναισθησία, και είναι σχεδόν ανώδυνο για τον ασθενή τόσο κατά τη διάρκεια του, όσο και μετεγχειρητικά.

Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα ενός καλά εκτελεσμένου χειρουργείου πλαστικής ρυτίδων λαιμού (neck lift) ή ενός minilift;

Η διάρκεια του αποτελέσματος εξαρτάται τόσο από την χειρουργική τεχνική και την επιδεξιότητα του Πλαστικού Χειρουργού, όσο και από την ποιότητα δέρματος του ατόμου, την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, το κάπνισμα, την απότομη αυξομείωση βάρους, κλπ. Σίγουρο είναι όμως, ότι το άτομο που έχει υποβληθεί σε πλαστική ρυτίδων λαιμού γυρνάει το ρολόι του χρόνου μερικά χρόνια πίσω, και ο ρυθμός γήρανσης του προσώπου του είναι πολύ πιο αργός, σε σχέση με εάν δεν είχε υποβληθεί στο συγκεκριμένο χειρουργείο.

Ποια ηλικία είναι η κατάλληλη για την επέμβαση της ρυτιδεκτομής (face lift) και πότε γίνεται μόνο πλαστική λαιμού (neck lift) ή μόνο minilift;

Ρυτιδεκτομή (face lift) γίνεται στα άτομα που παρουσιάζουν σημεία χαλάρωσης σε όλο το πρόσωπο και το λαιμό. Mini lift γίνεται στα άτομα, που ενώ ο λαιμός τους διατηρείται σε καλή κατάσταση, εμφανίζεται χαλάρωση μόνο στις παρειές. Πλαστική λαιμού, γίνεται στα άτομα, τα οποία παρουσιάζουν κυρίως χαλάρωση στη περιοχή λαιμού. Η κατάλληλη ηλικία για να γίνουν αυτές οι επεμβάσεις αλλάζει από άτομο σε άτομο, και εξαρτάται από το πότε εμφανίζονται τα σημάδια του γήρατος και κατά πόσο είναι διατεθειμένο να τα αποδεχτεί.

Υπάρχει μη χειρουργική μέθοδος που μπορεί να υποκαταστήσει, έστω και εν μέρει τα αποτελέσματα μιας καλά εκτελεσμένης πλαστικής ρυτίδων λαιμού (neck lift) ή ενός επιτυχημένου minilift;

Κατηγορηματικά, όχι. Δεν υφίσταται ακόμα μηχάνημα οποιουδήποτε τύπου (laser, υπέρηχοι, κλπ) ή συνδυασμός καλλυντικών που η εφαρμογή τους μπορεί να δώσει αποτελέσματα σύσφιξης του λαιμού, συγκρίσιμα με τα χειρουργικά αποτελέσματα, που επιτυγχάνει ένας έμπειρος Πλαστικός Χειρουργός. Στις τυχόν προτάσεις κέντρων αισθητικής και λοιπών επαγγελματιών που προτείνουν «θαυματουργές εναλλακτικές θεραπείες», η απαίτηση από τον ασθενή να δει συγκριτικές φωτογραφίες, πριν και μετά, ατόμων που υπεβλήθησαν στις συγκεκριμένες θεραπείες, μπορεί να τον προφυλάξει από αποτελεσματικές και πολυέξοδες θεραπείες.

Πόσο ασφαλής είναι η διενέργεια της συγκεκριμένης επέμβασης, σε χώρο εκτός εξοπλισμένης νοσοκομειακής μονάδας;

Στη χώρα μας, η συγκεκριμένη επέμβαση απαγορεύεται να επιτελείται σε χώρους εκτός νοσοκομείου που διαθέτει πλήρως εξοπλισμένο χειρουργικό τομέα. Η επιτέλεση της συγκεκριμένης χειρουργικής επέμβασης αλλά και των υπόλοιπων επεμβάσεων σε ιδιωτικά ιατρεία, πολυιατρεία, κλπ, ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την ασφάλεια των ασθενών και πρέπει να αποφεύγεται.

Πόσο ασφαλής είναι η συγκεκριμένη επέμβαση όταν γίνεται σε ενεργούς καπνιστές;

Απαραίτητη προϋπόθεση για να υποβληθεί ένας καπνιστής, με ασφάλεια στην επέμβαση της πλαστικής ρυτίδων λαιμού, είναι η πλήρης αποχή από το κάπνισμα για το χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών εβδομάδων. Σε αντίθετη περίπτωση, η πιθανότητα καθυστερημένης επούλωσης των τομών είναι ιδιαιτέρως αυξημένη.

Είναι απαραίτητη η παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο για 24 ώρες;

Για να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα μετεγχειρητικής μικροβιακής λοίμωξης, ο ασθενής απαιτείται να λάβει προφυλακτικά ενδοφλέβια αντιβίωση, διαδικασία που γίνεται νόμιμα μόνο εντός νοσοκομείου.

Πότε το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης χειρουργικής επέμβασης κρίνεται ικανοποιητικό;

Το αισθητικό αποτέλεσμα της συγκεκριμένης χειρουργικής επέμβασης κρίνεται ικανοποιητικό, όταν είναι τόσο φυσικό που δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή η παρέμβαση του Πλαστικού Χειρουργού. Ένας έμπειρος Πλαστικός Χειρουργός, διαθέτει πάντα το απαραίτητο φωτογραφικό αρχείο που αποδεικνύει την ποιότητα της δουλειάς του.

ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΝΑΡΡΩΣΗ / ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΝΟΣ ΑΘΛΗΣΗ
Mini Lift 2½ ώρες 24 ώρες 10 ημέρες όχι 2-3 εβδομάδες
Facelift 3 ώρες 24 ώρες 10 ημέρες όχι 2-3 εβδομάδες
Mini Βλεφαροπλαστική 25 λεπτά όχι 24 ώρες όχι άμεσα
Βλεφαροπλαστική 1-2 ώρες 2-3 ώρες 5-7 ημέρες όχι 10 ημέρες
Ρινοπλαστική 2-3 ώρες 24 ώρες 7 ημέρες όχι 3 εβδομάδες
Ωτοπλαστική 2 ώρες 24 ώρες 2 ημέρες όχι 2 εβδομάδες
Λιπομεταφορά 1 ώρα όχι 3-4 ημέρες όχι άμεσα
Μεγέθυνση Στήθους 2 ώρες 24 ώρες 2 ημέρες ελάχιστος 3 εβδομάδες
Ανόρθωση Στήθους 2-3 ώρες 8-24 ώρες 2 ημέρες όχι 3 εβδομάδες
Σμίκρυνση Στήθους 3-3½ ώρες 8-24 ώρες 2 ημέρες όχι 3 εβδομάδες
Γυναικομαστία 1-2 ώρες 4-8 ώρες 2 ημέρες όχι 2-3 εβδομάδες
Λιποαναρρόφηση 1-2 ώρες 8-24 ώρες 2 ημέρες ελάχιστος 2-3 εβδομάδες
Βραχιονοπλαστική 2 ώρες 4-8 ώρες 2 ημέρες όχι 2-3 εβδομάδες
Κοιλιοπλαστική 2-4 ώρες 24 ώρες 4-7 ημέρες ήπια αναλγητικά 3 εβδομάδες
Πλαστική Μηρών 3-5 ώρες 8-24 ώρες 5-7 ημέρες όχι 3-4 εβδομάδες
Mommy Make Over 3-5 ώρες 24 ώρες 7 ημέρες ήπια αναλγητικά 3 εβδομάδες