Χειρουργική Ακρας Χειρός

για λειτουργικό χέρι...
Επανορθωτική χειρουργική
Γενετικές Ανωμαλίες Εγκαύματα Επεμβάσεις Κρανιοπροσωπικής Χώρας Επανόρθωση μετά από μαστεκτομή Επανορθωτική Χειρουργική Ουλών Χειρουργική Ακρας Χειρός Δερματικοί καρκίνοι & προ-καρκινοματώδεις καταστάσεις Ψυχολογικές Παράμετροι Αισθητική στην επανορθωτική χειρουργική
Εχετε απορίες;
Χειρουργική Ακρας Χειρός


Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα προκαλεί υπαισθησία, πόνο, ή αίσθηση "ηλεκτρικού ρεύματος" στις σκιασμένες περιοχές που φαίνονται στην παραπάνω εικόνα.Ο χειρουργός μέσω της εικονιζόμενης τομής στην παλάμη και τον καρπό του ασθενούς, αναγνωρίζει τους ιστούς που προκαλούν πίεση στο νεύρο.Η διατομή των ιστών που πιέζουν το νεύρο ανακουφίζει το τελευταίο από την πίεση που του ασκείται, και επαναφέρει την αισθητικότητα και λειτουργικότητα της άκρας χειρός.Ιστός, ο οποίος μοιάζει με ουλώδη ιστό, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή της παλάμης και κάποιων δακτύλων, περιορίζει την κινητικότητα των δακτύλων. Μέσω των εικονιζόμενων τομών δημιουργούνται μικροί δερματικοί κρημνοί από φυσιολογικό δέρμα.Μετά το χειρουργείο η επανατοποθέτηση των δερματικών κρημνών προκαλεί την έκπτυξη των προσβεβλημένων περιοχών και την αποκατάσταση της λειτουργικότητας του χεριού.Στην περίπτωση της τυπικής συνδακτυλίας, δυο δάκτυλα ανευρίσκονται ενωμένα μεταξύ τους. Μέσο των εικονιζόμενων τομών, διαχωρίζονται τα δάκτυλα μεταξύ τους σχηματίζοντας ταυτόχρονα τριγωνικού σχήματος δερματικούς κρημνούς.Οι δερματικοί αυτοί κρημνοί σχηματίζουν τις πλάγιες περιοχές των δακτύλων που έχουν διαχωριστεί μεταξύ τους. Δερματικά μοσχεύματα από άλλες περιοχές του σώματος χρησιμοποιούνται για να καλύψουν τις περιοχές στη βάση των δακτύλων.
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΚΡΑΣ ΧΕΙΡΟΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΜΕΝΗ ΑΠΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟΥΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥΣ
Σημαντικές εξελίξεις έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια στην αντιμετώπιση ασθενών με κακώσεις άκρας χειρός, εκφυλιστικές αλλοιώσεις και εκ γενετής ανωμαλίες της άκρας χειρός.

Στην πρώτη γραμμή αυτών των εξελίξεων συναντούμε εξειδικευμένους πλαστικούς χειρουργούς που η κύρια ασχολία τους είναι η βελτίωση τόσο της λειτουργικότητας, όσο και της αισθητικής εμφάνισης της άκρας χειρός.

Οι πλαστικοί χειρουργοί υπόκεινται σε εντατική εκπαίδευση στον τομέα της χειρουργικής άκρας χειρός και αυτοί (μαζί με ορθοπεδικούς χειρουργούς και γενικούς χειρουργούς ) είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων της άκρας χειρός.

Οι πληροφορίες που παρατίθενται παρακάτω θα σας προσφέρουν μερικές βασικές γνώσεις για το τι ένας πλαστικός χειρουργός μπορεί να κάνει για τα πιο συνηθισμένα προβλήματα της άκρας χειρός, και τα αποτελέσματα που μπορείτε εσείς να περιμένετε.

Ίσως, να μην απαντηθούν όλες οι απορίες σας αφού ο κάθε ασθενής αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση και μπορεί να χρήζει διαφορετικής αντιμετώπισης. Εάν έχετε κάποιο πρόβλημα με τη λειτουργικότητα ή την αισθητική εμφάνιση του χεριού σας, ο πλαστικός χειρουργός αφού σας εξετάσει, θα συζητήσει μαζί σας τις πιθανές μεθόδους αντιμετώπισης του προβλήματός σας, είτε αυτές είναι συντηρητικές, είτε είναι χειρουργικές. Ο χειρουργός σας θα σας απαντήσει σε ερωτήσεις όπως, πού θα γίνει το χειρουργείο, τι τύπος αναισθησίας θα χρειαστεί, ποια χειρουργική τεχνική είναι ενδεδειγμένη και ποιες πιθανές επιπλοκές μπορεί να υπάρξουν, ποιός είναι ο χρόνος ανάρρωσης και ποιό το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

Χιλιάδες επεμβάσεις χειρουργικής άκρας χειρός επιτελούνται κάθε χρόνο. Όταν αυτές επιτελούνται από έμπειρο πλαστικό χειρουργό οι πιθανότητες επιπλοκών είναι μικρές, αλλά δεν μπορούν να εξαλειφθούν.

Σε όλους τους τύπους των χειρουργών άκρας χειρός οι πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνουν μόλυνση, καθυστερημένη επούλωση, απώλεια τμήματος της αισθητικότητας ή κινητικότητας του χεριού, αγγειακή θρόμβωση και επιπλοκές από την αναισθησία. Αυτές οι επιπλοκές, εντούτοις, δεν είναι συχνές και συνήθως αντιμετωπίζονται επιτυχώς.
Επιλέγοντας έναν εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό και τηρώντας πιστά τις οδηγίες του, μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα εμφάνισης των επιπλοκών αυτών.

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΚΡΑΣ ΧΕΙΡΟΣ
Οι πιο συχνές επεμβάσεις που επιτελούνται στην άκρα χείρα είναι αυτές για την επανόρθωση μετά από τραύμα, που περιλαμβάνουν μερική ή ολική καταστροφή τενόντων, νεύρων, αγγείων και αρθρώσεων, κατάγματα οστών, εγκαύματα, θλαστικά τραύματα και άλλους τραυματισμούς του δέρματος.

Νέες τεχνικές έχουν συνεισφέρει σημαντικά στη δυνατότητα ενός πλαστικού χειρουργού να αποκαταστήσει τη λειτουργικότητα και την εξωτερική εμφάνιση ακόμα και σε πολύ σοβαρούς τραυματισμούς.

Συχνά χρησιμοποιούμενες τέτοιες τεχνικές είναι:
  • Χρήση μοσχευμάτων: Η μεταφορά δέρματος, οστών, νεύρων, ή άλλων ιστών από ένα υγιές τμήμα του σώματος προς επιδιόρθωση ενός τραυματισμένου τμήματος.
  • Χρήση κρημνών: Η μεταφορά δέρματος μαζί με το υποκείμενο λίπος, αγγείων και μυών από ένα υγιές μέρος του σώματος στο σημείο τραυματισμού, η κάλυψη εκτεθειμένων ανατομικών στοιχείων και η αποκατάσταση της λειτουργικής συνέχειας των ιστών.
  • Τεχνικές επανασυγκόλησης τμημάτων του χεριού ή ολόκληρης της άκρας χειρός με τη χρήση μικροχειρουργικών τεχνικών: Οι τεχνικές επιτελούνται με τη χρήση υψηλής μεγέθυνσης, και απαιτούν ιδιαίτερη χειρουργική ακρίβεια και ειδική εκπαίδευση εκ μέρους του χειρουργού.
Μερικοί τραυματισμοί μπορεί να απαιτήσουν αρκετές επεμβάσεις ώστε να επιτευχθεί το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Σε πολλές περιπτώσεις, οι επεμβάσεις αυτές μπορούν να αποκαταστήσουν σε σημαντικό βαθμό την αισθητικότητα και τη λειτουργικότητα του τραυματισμένου άκρου. Εντούτοις, η ανάρρωση μπορεί να απαιτήσει μήνες, καθώς επίσης και τη συνδρομή τεχνικών φυσικοθεραπείας.

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΑΡΠΙΑΙΟΥ ΣΩΛΗΝΑ
Ο καρπιαίος σωλήνας αποτελεί ένα "σωλήνα" που εντοπίζεται στην παλαμιαία επιφάνεια του καρπού και μέσα από αυτόν διέρχονται τένοντες για την κάμψη των δακτύλων και ένα από τα πιο σημαντικά νεύρα της άκρας χείρας, το μέσο νεύρο. Εάν για οποιονδήποτε λόγο το μέσο νεύρο υποβληθεί σε αυξημένη πίεση εντός του σωλήνα, είτε λόγω ασθένειας (όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα), τραυματισμού ή κατακράτησης υγρών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είτε λόγω παρατεταμένης και εντατικής χρήσης του άκρου, η πίεση αυτή του νεύρου εντός του σωλήνα προκαλεί μούδιασμα στο χέρι, πόνο και δυσκολία στην κάμψη των δακτύλων.

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα μπορεί να αντιμετωπιστεί στα πρώτα του στάδια με τη χρήση νάρθηκα που διατηρεί τον καρπό σε ευθεία θέση κατά τη διάρκεια της νύχτας όταν ο καρπός συνήθως έχει την τάση να κάμπτεται. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις απαιτείται η χειρουργική διάνοιξη του σωλήνα μέσω μιας κάθετης τομής στην παλάμη, ώστε να αποσυμφορηθεί η πίεση που ασκείται στο νεύρο.

Μετεγχειρητικά απαιτείται η χρήση ειδικού νάρθηκα για χρονικό διάστημα μερικών εβδομάδων. Τα αποτελέσματα του χειρουργείου εξαρτώνται εν μέρει από το χρονικό διάστημα που προϋπήρχε η πίεση στο νεύρο, και από το έυρος της ζημιάς που προκάλεσε αυτή στη δομή του. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να επισκεφτείτε το γιατρό σας σύντομα μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, εάν έχετε την υποψία ότι πάσχετε από το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα.

ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα αποτελεί μια ασθένεια που προκαλεί την παραμόρφωση των αρθρώσεων της άκρας χείρας, που επηρεάζει τη λειτουργικότητα καθώς επίσης και την αισθητική εμφάνιση του χεριού αλλά μπορεί να προσβάλλει και άλλα τμήματα του ανθρώπινου σώματος.

Συχνά παραμορφώνει τις αρθρώσεις των δακτύλων προκαλώντας ανώμαλη κλήση των δακτύλων στα πλάγια, γεγονός που επηρεάζει σημαντικά τη λειτουργικότητά τους.
Δυσλειτουργίες που προκαλούνται από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορούν συχνά να αντιμετωπιστούν χωρίς χειρουργείο, για παράδειγμα με τη χρήση ειδικών ναρθήκων σε συνδυασμό με φυσιοθεραπεία ώστε να επιτευχθεί η ενδυνάμωση των προσβεβλημένων περιοχών.

Για ορισμένους ασθενείς, εντούτοις, η χειρουργική αντιμετώπιση αποτελεί την καλύτερη χειρουργική λύση, απόφαση, η οποία πρέπει να ληφθεί κατόπιν αναλύσεως των δεδομένων τόσο από το χειρουργό όσο και από τον ρευματολόγο που παρακολουθεί τον ασθενή.

Ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να διορθώσει ή να αντικαταστήσει οποιαδήποτε προσβεβλημένη περιοχή της άκρας χείρας ή του καρπού αφαιρώντας ιστούς από τις προσβεβλημένες αρθρώσεις, επανακατατάσοντας τένοντες ή μεταμοσχεύοντας τεχνητές αρθρώσεις.

Το χέρι μπορεί να μην αποκτήσει πλήρη λειτουργικότητα, αλλά σημαντική βελτίωση στη λειτουργικότητα και την εξωτερική εμφάνιση μπορεί να επιτευχθεί.
Η χειρουργική αντιμετώπιση δεν εξαφανίζει την υποκείμενη ασθένεια η οποία συνεχίζει να προκαλεί εκφυλιστικές αλλοιώσεις στο χέρι οι οποίες μπορεί να απαιτήσουν επιπλέον χειρουργεία και τη συνεχή παρακολούθηση από ειδικό ρευματολόγο.

ΝΟΣΟΣ DUPUYTREN
Η συγκεκριμένη νόσος αποτελεί πάθηση του δέρματος και των υποκείμενων ιστών της παλαμιαίας επιφάνειας του χεριού . Κατά τη νόσο αυτή παχύς, ομοιάζων με ουλή ιστός σχηματίζεται κάτω από το δέρμα της παλάμης και μπορεί να επεκτείνεται στα δάκτυλα τραβώντας τα τελευταία με κατεύθυνση προς την παλάμη και περιορίζοντας την κίνηση. Συνήθως, εμφανίζεται σε μεσήλικες και δεν έχει διευκρινιστεί η αιτιολογία της.

Η νόσος Dupuytren αντιμετωπίζεται μονάχα χειρουργικά. Ο χειρουργός κατά τη διάρκεια του χειρουργείου θα αφαιρέσει τον ουλώδη ιστό και θα απελευθερώσει τους εγκλωβισμένους τένοντες, επιτρέποντας καλύτερη κινητικότητα των δακτύλων.

Η επέμβαση απαιτεί μεγάλη ακρίβεια και χρήση μικροσκοπίου, καθώς τα νεύρα που παρέχουν αισθητικότητα στο χέρι και τα δάκτυλα, είναι συχνά εγκλωβισμένα εντός του ουλώδους ιστού. Σε μερικές περιπτώσεις, ελεύθερα δερματικά μοσχεύματα απαιτούνται για την αντικατάσταση του ιδιαίτερα προσβεβλημένου δέρματος της παλάμης. Τα αποτελέσματα του χειρουργείου εξαρτώνται από τη βαρύτητα της νόσου. Συνήθως επιτυγχάνεται σημαντική βελτίωση της λειτουργικότητας, ιδιαίτερα με τη χρήση φυσικοθεραπείας.

ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΑΚΡΑΣ ΧΕΙΡΟΣ
Οι συγγενείς ανωμαλίες της άκρας χειρός αποτελούν εκ γενετής παραμορφώσεις οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν την ομαλή ανάπτυξη του χεριού και να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στη λειτουργικότητά του. Με τη χρήση σύγχρονων χειρουργικών τεχνικών οι περισσότερες από αυτές τις παραμορφώσεις μπορούν να διορθωθούν σε πολύ νεαρή ηλικία, μερικές φορές κατά τη νεογνική περίοδο και άλλες σε ηλικία δυο ή τριών ετών, επιτρέποντας τη φυσιολογική ανάπτυξη και λειτουργία του προσβεβλημένου άκρου. Μια από τις πιο συχνές εκ γενετής ανωμαλίες της άκρας χειρόςαποτελεί η συνδακτυλία, κατά την οποία δυο ή περισσότερα δάκτυλα είναι ενωμένα μεταξύ τους.

Η χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος περιλαμβάνει τον αποχωρισμό των ενωμένων δακτύλων και τη χρήση ελεύθερων δερματικών μοσχευμάτων για την κάλυψη των ελλειμμάτων δέρματος που προκύπτουν στα δάκτυλα. Η επέμβαση αυτή είναι πιο πολύπλοκη, όταν εκτός του δέρματος, είναι ενωμένα μεταξύ τους και τα οστά.

Η χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος μπορεί να επιφέρει ομαλή λειτουργικότητα και κινητικότητα του άκρου, καθώς επίσης και ικανοποιητική αισθητική εμφάνιση αυτού, εάν και το χρώμα του δερματικού μοσχεύματος μπορεί να είναι λίγο διαφορετικό από αυτό του υπόλοιπου χεριού. Άλλες συχνές συγγενείς ανωμαλίες περιλαμβάνουν μικρά σε μήκος, απόντα ή παραμορφωμένα δάκτυλα , μη λειτουργικούς τένοντες καθώς και ανωμαλίες των νεύρων ή των αγγείων.
Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις οι ανωμαλίες μπορούν να αντιμετωπιστούν χειρουργικά και να επιτευχθεί σημαντική βελτίωση.

ΑΝΑΡΡΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ
Το χέρι αποτελεί ένα πολύ ευαίσθητο τμήμα του σώματος και για το λόγο αυτό μπορεί να υπάρχει αρκετός πόνος κατά τη μετεγχειρητική περίοδο. Ο χειρουργός συνταγογραφεί την κατάλληλη αναλγητική θεραπεία, ώστε να μειώσει το επίπεδο του πόνου. Ο τύπος και η βαρύτητα της επέμβασης αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για το πόσο χρονικό διάστημα το χέρι πρέπει να μείνει ακίνητο και το πόσο σύντομα θα επιστρέψει ο ασθενής στις καθημερινές του ασχολίες. Σημαντικές υπηρεσίες στην επιτάχυνση της ανάρρωσης και την επίτευξη των καλύτερων δυνατών λειτουργικών αποτελεσμάτων αποτελούν οι εξειδικευμένες για την άκρα χείρα ασκήσεις φυσικοθεραπείας. Η φυσικοθεραπεία αυτή μπορεί να περιλαμβάνει χρήση θερμότητας και μασάζ, ηλεκτρικό ερεθισμό νεύρων, χρήση ειδικών ναρθήκων και επίδεσης ώστε μα περιοριστεί το οίδημα (πρήξιμο).

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η χειρουργική αντιμετώπιση των προβλημάτων της άκρας χειρός αποτελεί τμήμα της θεραπευτικής αντιμετώπισης και η πιστή εφαρμογή της φυσικοθεραπευτικής αγωγής, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση στην επίτευξη του προσδοκώμενου αποτελέσματος.

Carpal Tunnel

What is carpal tunnel syndrome?
Carpal tunnel syndrome is compression or pressure on the median nerve at the wrist level. Alignment at the wrist creates a tunnel through which the median nerve and nine tendons course. The median nerve supplies sensation to the thumb, index, long finger, and half of the ring finger, thus patients’ complaints are altered sensation in these digits. You can test yourself for carpal tunnel syndrome by simply maximally bending the wrist down and waiting one minute. If you have increased symptoms of abnormal feeling in these digits, then you may well have carpal tunnel syndrome.

What causes carpal tunnel syndrome?
There can be many causes of carpal tunnel syndrome. Jobs that require excessive bending of the wrist tend to increase the pressure around the median nerve in the wrist. Similarly, sleeping with your wrist in an acutely bent position will increase pressure on the median nerve and cause carpal tunnel syndrome. Diabetes, alcoholism, hypothyroidism, and obesity are also all factors towards developing carpal tunnel syndrome.

What is the best treatment for carpal tunnel syndrome?
Carpal tunnel syndrome can vary from just a small amount of pressure to extreme pressure, and in the late stages of carpal tunnel syndrome, surgery may be necessary to release a short ligament at the wrist level. Earlier on the best treatment will involve using a splint which keeps your wrist completely flat and is worn at night. This will decrease the excessive pressure that can develop at night when the wrist naturally goes into a bent position. Make sure that the splint you wear at night keeps your wrist completely flat.

What about laser carpal tunnel surgery?
There have been no published reports to suggest that laser can improve or cure carpal tunnel syndrome.

What about endoscopic carpal tunnel surgery?
The "classic" surgery for carpal tunnel syndrome involves an open technique where a small incision is made over the region of the ligament which compresses the median nerve. This ligament is released to decompress the median nerve. With the introduction of endoscopic surgery in other locations in the body, some hand surgeons are using a similar technique at the wrist. Usually two small incisions would be substituted for one larger incision at the wrist level. The incidence of nerve injury is slightly higher with the endoscopic surgery, but the return to work time may be slightly earlier. Because of the slight increased risk to the median and ulnar nerves associated with endoscopic carpal tunnel surgery, the majority of surgeons prefer an open technique. It is recommended that you discuss in detail these two types of surgery with the particular surgeon you have chosen to do your surgery.

I know several people who have had carpal tunnel surgery and it has not improved their symptoms. Why would this be?
The likely answer is that these people have other things going on rather than just carpal tunnel syndrome. remember that carpal tunnel syndrome will only produce altered sensation in the thumb, index, long, and half of the ring finger. Any other symptoms that you have of pain or numbness in the upper extremity is not due to carpal tunnel syndrome and should be evaluated for other levels of nerve compression or muscle and tendon problems.

I know one person who following their carpal tunnel surgery had worse pain with a burning sensation at the incision and numbness and pain in the ring and long fingers. What should they do?

This may relate to a small nerve injury of the median nerve. If is does not resolve over a few months, then they should seek a surgical consultation as this is not the "normal" course following carpal tunnel surgery.