Πόσο επώδυνη είναι η επέμβαση της λιποαναρρόφησης;

Η επέμβαση της λιποαναρρόφησης γίνεται με τη τεχνική της υψηλής εξοίδησης και χρησιμοποιείται ο κατάλληλος τεχνικός εξοπλισμός (πολύ λεπτές κάνουλες, εξελιγμένο μηχάνημα λιποαναρρόφησης body – jet , κλπ), προκαλεί ελάχιστο ιστικό τραυματισμό στο υποδόριο ιστό, γεγονός που συνεπάγεται ανώδυνο χειρουργείο και ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο.

Υπάρχει κάποιο όριο στη ποσότητα του λίπους που μπορεί να αφαιρεθεί σε ένα χειρουργείο;

Εάν τηρηθούν ευλαβικά οι κανόνες που διέπουν τη τεχνική της λιποαναρρόφησης με χρήση τοπικής αναισθησίας (τεχνική υψηλής εξοίδησης), τόσο κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, όσο και μετεγχειρητικά, μπορούν να αφαιρεθούν ακόμα και 10 λίτρα λίπους σε ένα χειρουργείο από τον ασθενή. Σημασία έχει η εμπειρία του Πλαστικού Χειρουργού και η ενδονοσοκομειακή μετεγχειρητική παρακολούθηση.

Είναι απαραίτητη η χρήση γενικής αναισθησίας στη συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση;

Οι εξελίξεις στην ιατρική τεχνολογία επιτρέπουν στον Πλαστικό Χειρουργό να αποφύγει τη χρήση γενικής αναισθησίας, σε κάθε περίπτωση λιποαναρρόφησης, ανεξάρτητα από την περιοχή του σώματος που γίνεται και τον όγκο του αφαιρούμενου λίπους.

Η λιποαναρρόφηση αποτελεί μέθοδο αδυνατίσματος;

Όχι, η λιποαναρρόφηση αποτελεί μέθοδο διόρθωσης του σχήματος του σώματος, ιδιαίτερα για περιοχές που το τοπικό πάχος είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί, όπως οι πλάγιες περιοχές της κοιλιακής χώρας (ψωμάκια), η έξω επιφάνεια των μηρών, η έσω επιφάνεια των μηρών, τα γόνατα, κλπ.

Σε ποιες περιοχές του σώματος μπορεί να γίνει λιποαναρρόφηση;

Λιποαναρρόφηση μπορεί να γίνει με ασφάλεια στη περιοχή του λαιμού, στους βραχίονες, στη πλάτη, στη κοιλιακή χώρα, στους μηρούς και στις κνήμες. Περιορισμοί μπορούν να τεθούν μονάχα από την εμπειρία του Πλαστικού Χειρουργού, τον εξοπλισμό που διαθέτει, καθώς και αν συντρέχουν συγκεκριμένα προβλήματα υγείας από τον ασθενή.

Πόσο ασφαλής είναι η διενέργεια της συγκεκριμένης επέμβασης, σε χώρο εκτός εξοπλισμένης νοσοκομειακής μονάδας;

Στη χώρα μας, η συγκεκριμένη επέμβαση απαγορεύεται να επιτελείται σε χώρους εκτός νοσοκομείου που διαθέτει πλήρως εξοπλισμένο χειρουργικό τομέα. Η επιτέλεση της συγκεκριμένης χειρουργικής επέμβασης αλλά και των υπόλοιπων επεμβάσεων σε ιδιωτικά ιατρεία, πολυιατρεία, κλπ, ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την ασφάλεια των ασθενών και πρέπει να αποφεύγεται.

Μετά από πόσο χρονικό διάστημα είναι εμφανές το τελικό αποτέλεσμα, μετά την επέμβαση της λιποαναρρόφησης;

Το αποτέλεσμα της επέμβασης είναι εμφανές ακόμα και την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα. Όμως, το τελικό αποτέλεσμα γίνεται αντιληπτό σε έξι με οκτώ εβδομάδες μετά την επέμβαση, καθώς τα οιδήματα υποχωρούν σταδιακά.

Η λιποαναρρόφηση αποτελεί μόνιμη λύση για την αντιμετώπιση του τοπικού πάχους;

Το σώμα του ανθρώπου δεν έχει τη δυνατότητα να παράγει νέα λιποκύτταρα μετά την εφηβεία. Συνεπώς, μετά την αφαίρεση λιποκυττάρων από κάποια περιοχή του σώματος, αυτά δεν αντικαθίστανται από τον οργανισμό με καινούργια. Αυτό σημαίνει ότι το αποτέλεσμα μετά από λιποαναρρόφηση, στο σχήμα του σώματος είναι μόνιμο.

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση του τοπικού πάχους;

Η λιποαναρρόφηση αποτελεί την πλεον αποτελεσματική μέθοδο, μόνιμης αντιμετώπισης του τοπικού πάχους. Σύγχρονα, εξελιγμένα μηχανήματα κρυολιπόλυσης μπορούν να δώσουν ικανοποιητικό και μόνιμο αποτέλεσμα σε περιπτώσεις που ο ασθενής θέλει να αποφύγει την χειρουργική επέμβαση. Τα πραγματικά αποτελεσματικά μηχανήματα κρυολιπόλυσης όπως το CLATUUA που διαθέτουμε στο ιατρείο μας, απαιτούν μία ή το πολύ δύο θεραπείες σε διάστημα τριών μηνών για την επίτευξη άρτιου και μόνιμου αποτελέσματος.

Μπορεί η λιποαναρρόφηση να συνδυαστεί με άλλες επεμβάσεις στον ίδιο χειρουργικό χρόνο;

Η επέμβαση της λιποαναρρόφησης δεν πρέπει να συνδυάζεται με επεμβάσεις που μπορούν να προκαλέσουν επιπλέον σημαντικό στρες στον οργανισμό, όπως κοιλιοπλαστική, σμίκρυνση στήθους, κλπ. Ο λόγος είναι ότι οι πιθανότητες επιπλοκών και ιδιαίτερα εμβολής, αυξάνεται σημαντικά.

Η λιποαναρρόφηση μπορεί να συνδυαστεί με ταυτόχρονη αυτομεταμόσχευση λίπους στην ίδια ή σε άλλες περιοχές του σώματος, ώστε να αντιμετωπιστούν ανωμαλίες του δέρματος ή να επιτευχθεί δημιουργία «καμπυλών» στο σώμα, όταν αυτές δεν υπάρχουν;

Όταν είναι απαραίτητο, λιποκύτταρα που προέρχονται από τον αναρροφώμενο λιπώδη ιστό, μπορούν μετά από κατάλληλη επεξεργασία να χρησιμοποιηθούν σε πολλές περιοχές του σώματος, για την αντιμετώπιση ρυτίδων (πρόσωπο), επιφανειακών ανωμαλιών του δέρματος (κυτταρίτιδα, ατροφικές ουλές), αύξηση όγκου επιλεγμένων ανατομικών περιοχών (ζυγωματικά, πιγούνι, γλουτοί, γάμπες, κλπ). Αύξηση του όγκου του στήθους με χρήση λιποκυττάρων από άλλες περιοχές του σώματος, είναι σε πειραματικό στάδιο, καθώς πιθανόν να ενέχει κινδύνους, για την υγεία του ασθενούς.

Ποια η διαφορά μεταξύ λιποαναρρόφησης και λιπογλυπτικής;

Πρόκειται, για το ίδιο ακριβώς χειρουργείο, με μόνη διαφορά ότι ο όρος λιπογλυπτική χρησιμοποιείται στις περιπτώσεις που η λιποαναρρόφηση συνδυάζεται με εμφύτευση (μεταμόσχευση) λίπους.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να υποβληθεί ένας ασθενής στην επέμβαση της λιποαναρρόφησης;

Ένας ασθενής μπορεί να υποβληθεί σε λιποαναρρόφηση από την εφηβεία έως και την ηλικία των 65 ετών. Περιορισμοί μπορεί να τεθούν μονάχα από συγκεκριμένα προβλήματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίζει ο ασθενής, καθώς και από την ποιότητα του δέρματος, του σώματος του ασθενούς. Γενικά, τα αποτελέσματα είναι καλύτερα σε νεαρές ηλικίες, όπου η ελαστικότητα του δέρματος δεν έχει υποστεί τη φθορά του χρόνου.

Είναι απαραίτητη η παραμονή του ασθενούς στο Νοσοκομείο για 24 ώρες;

Για να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα μετεγχειρητικής μικροβιακής λοίμωξης, ο ασθενής απαιτείται να λάβει προφυλακτικά ενδοφλέβια αντιβίωση, διαδικασία που γίνεται νόμιμα μόνο εντός νοσοκομείου.

Αληθεύει ότι η χρήση συγκεκριμένων τεχνολογιών κατά τη διάρκεια της λιποαναρρόφησης ( π.χ. vaser , smartlipo, laser λιποαναρρόφηση κ.λπ. ) μπορούν να επηρεάσουν καθοριστικά το τελικό αποτέλεσμα της επέμβασης , αυξάνοντας τη ελαστικότητα του δέρματος;

Όλες οι προαναφερόμενες μέθοδοι λιποαναρρόφησης, βοηθούν την ρευστοποίηση των λιποκυττάρων, γεγονός που διευκολύνει την εύκολη αναρρόφησή τους από τον Πλαστικό Χειρουργό. Σύμφωνα με μελέτες, καμία τεχνολογία δεν υπερτερεί άλλης στο τομέα της σύσφιξης του δέρματος και μόνο η δεξιότητα και η εμπειρία του Πλ. Χειρουργού σας, αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την επίτευξη ικανοποιητικού αισθητικού αποτελέσματος. Οι συγκεκριμένες τεχνολογίες έχουν θέση μόνο σε πολύ μικρές εναποθέσεις λίπους, σε αδύνατα και γυμνασμένα άτομα που δεν παρουσιάζουν καμία χαλάρωση του δέρματος και θέλουν να τονίσουν περισσότερο την γυμνασμένη εμφάνισή.

Πότε το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης χειρουργικής επέμβασης κρίνεται ικανοποιητικό;

Το αισθητικό αποτέλεσμα της συγκεκριμένης χειρουργικής επέμβασης κρίνεται ικανοποιητικό, όταν είναι τόσο φυσικό που δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή η παρέμβαση του Πλαστικού Χειρουργού.

ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΝΑΡΡΩΣΗ / ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΝΟΣ ΑΘΛΗΣΗ
Mini Lift 2½ ώρες 24 ώρες 10 ημέρες όχι 2-3 εβδομάδες
Facelift 3 ώρες 24 ώρες 10 ημέρες όχι 2-3 εβδομάδες
Mini Βλεφαροπλαστική 25 λεπτά όχι 24 ώρες όχι άμεσα
Βλεφαροπλαστική 1-2 ώρες 2-3 ώρες 5-7 ημέρες όχι 10 ημέρες
Ρινοπλαστική 2-3 ώρες 24 ώρες 7 ημέρες όχι 3 εβδομάδες
Ωτοπλαστική 2 ώρες 24 ώρες 2 ημέρες όχι 2 εβδομάδες
Λιπομεταφορά 1 ώρα όχι 3-4 ημέρες όχι άμεσα
Μεγέθυνση Στήθους 2 ώρες 24 ώρες 2 ημέρες ελάχιστος 3 εβδομάδες
Ανόρθωση Στήθους 2-3 ώρες 8-24 ώρες 2 ημέρες όχι 3 εβδομάδες
Σμίκρυνση Στήθους 3-3½ ώρες 8-24 ώρες 2 ημέρες όχι 3 εβδομάδες
Γυναικομαστία 1-2 ώρες 4-8 ώρες 2 ημέρες όχι 2-3 εβδομάδες
Λιποαναρρόφηση 1-2 ώρες 8-24 ώρες 2 ημέρες ελάχιστος 2-3 εβδομάδες
Βραχιονοπλαστική 2 ώρες 4-8 ώρες 2 ημέρες όχι 2-3 εβδομάδες
Κοιλιοπλαστική 2-4 ώρες 24 ώρες 4-7 ημέρες ήπια αναλγητικά 3 εβδομάδες
Πλαστική Μηρών 3-5 ώρες 8-24 ώρες 5-7 ημέρες όχι 3-4 εβδομάδες
Mommy Make Over 3-5 ώρες 24 ώρες 7 ημέρες ήπια αναλγητικά 3 εβδομάδες