Τι αναισθησία χρησιμοποιούμε για τη επέμβαση της ρυτιδεκτομής (facelift); Ποιος είναι ο χρόνος ανάρρωσης μετά την επέμβαση;

Με τις σύγχρονες ατραυματικές τεχνικές, το χειρουργείο γίνεται υπό τοπική αναισθησία και ο ασθενής μπορεί να επανέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες χωρίς ιδιαίτερες εμφανείς εκχυμώσεις και οιδήματα. εντός δύο εβδομάδων από την ημέρα του χειρουργείου. Το αισθητικό αποτέλεσμα, όμως, συνεχίζει να βελτιώνεται μέχρι και τους έξι μήνες μετεγχειρητικά. Το facelift μπορεί εύκολα να γίνει με συνδυασμό τοπικής αναισθησίας και μέθης.

Πόσο επώδυνο είναι το χειρουργείο;

Το συγκεκριμένο χειρουργείο είναι σχεδόν ανώδυνο για τον ασθενή τόσο κατά τη διάρκεια του, όσο και μετεγχειρητικά.

Πόσο ασφαλές είναι για ένα καπνιστή να υποβληθεί στη συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση;

Απαραίτητη προϋπόθεση για να υποβληθεί ένα καπνιστής στη συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση είναι η διακοπή του καπνίσματος για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 με 4 εβδομάδων.

Έχουν όλες οι τεχνικές ρυτιδεκτομής (face lift) το ίδιο αισθητικό αποτέλεσμα;

Όχι, οι τεχνικές ρυτιδεκτομής που προσφέρουν αποτελέσματα που διαρκούν πολλά χρόνια και είναι τόσο φυσικά που δεν αλλοιώνουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου, του ατόμου, είναι οι τεχνικές, στις οποίες ο Χειρουργός διορθώνει τη χαλάρωση του προσώπου και του λαιμού, τεντώνοντας τους ιστούς που βρίσκονταν κάτω από το δέρμα του προσώπου και δεν αρκείται στην αφαίρεση μονάχα του χαλαρού δέρματος.

Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα ενός καλά εκτελεσμένου χειρουργείου ρυτιδεκτομής (face lift);

Η διάρκεια του αποτελέσματος εξαρτάται τόσο από την χειρουργική τεχνική και την επιδεξιότητα του Πλαστικού Χειρουργού, όσο και από την ποιότητα δέρματος του ατόμου, την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, το κάπνισμα, την απότομη αυξομείωση βάρους, κ.λπ.

Σίγουρο είναι όμως, ότι το άτομο που έχει υποβληθεί σε ρυτιδεκτομή γυρνάει το ρολόι του χρόνου μερικά χρόνια πίσω και ο ρυθμός γήρανσης του προσώπου είναι πολύ πιο αργός σε σχέση με εάν δεν είχε υποβληθεί στο συγκεκριμένο χειρουργείο. Ένα άρτιο εκτελεσμένο facelift προϋποθέτει πρώτα την επιλογή της κατάλληλης χειρουργικής τεχνικής για τον κατάλληλο ασθενή. Δηλαδή άλλη τεχνική εφαρμόζεται σε ένα νέο άτομο και άλλες τεχνικές σε ένα ηλικιωμένο άτομο με μεγαλύτερη χαλάρωση ή σε κάποιον ασθενή μετά από μεγάλη απώλεια βάρους. Ο Πλαστικός Χειρουργός πρέπει να διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία και δεξιοτεχνία για να δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα και παράλληλα να τηρεί τους κανόνες ασφαλείας. Εφόσον ισχύουν οι παραπάνω παράγοντες η διάρκεια του αποτελέσματος υπερβαίνει την οκταετία.

Ποια ηλικία είναι η κατάλληλη για την επέμβαση της ρυτιδεκτομής και πότε γίνεται μόνο πλαστική λαιμού;

Ρυτιδεκτομή (face lift) γίνεται στα άτομα που παρουσιάζουν σημεία χαλάρωσης σε όλο το πρόσωπο και το λαιμό. Mini lift γίνεται στα άτομα, που ενώ ο λαιμός τους διατηρείται σε καλή κατάσταση, εμφανίζεται χαλάρωση μόνο στις παρειές.

Πλαστική λαιμού, γίνεται στα άτομα, τα οποία παρουσιάζουν κυρίως χαλάρωση στη περιοχή λαιμού. Η κατάλληλη ηλικία για να γίνουν αυτές οι επεμβάσεις, αλλάζει από άτομο σε άτομο, και εξαρτάται από το πότε εμφανίζονται τα σημάδια του γήρατος και κατά πόσο είναι διατεθειμένο να τα αποδεχτεί.

Υπάρχει μη χειρουργική μέθοδος που μπορεί να υποκαταστήσει, έστω και εν μέρει τα αποτελέσματα μιας καλά εκτελεσμένης ρυτιδοπλαστικής (facelift) τόσο για τη χαλάρωση του προσώπου, όσο και για την χαλάρωση του λαιμού;

Κατηγορηματικά, όχι. Δεν υφίσταται ακόμα μηχάνημα οποιουδήποτε τύπου (laser, υπέρηχοι, κλπ) ή συνδυασμός καλλυντικών που η εφαρμογή τους μπορεί να δώσει αποτελέσματα σύσφιξης του προσώπου και του λαιμού που μπορούν συγκριθούν με τα χειρουργικά αποτελέσματα, που επιτυγχάνει ένας έμπειρος Πλαστικός Χειρουργός. Ασφαλιστική δικλείδα για τις τυχόν προτάσεις κέντρων αισθητικής και λοιπών επαγγελματιών που προτείνουν «θαυματουργές μη χειρουργικές θεραπείες», είναι η απαίτηση από τον ασθενή να δει συγκριτικές φωτογραφίες, πριν και μετά, ατόμων που υπεβλήθησαν στις συγκεκριμένες θεραπείες, ώστε να αποφύγει αναποτελεσματικές, καθώς και δυνητικά ζημιογόνες παρεμβάσεις.

Πόσο ασφαλής είναι η διενέργεια της συγκεκριμένης επέμβασης, σε χώρο εκτός εξοπλισμένης νοσοκομειακής μονάδας;

Στη χώρα μας, η συγκεκριμένη επέμβαση απαγορεύεται να επιτελείται σε χώρους εκτός νοσοκομείου που διαθέτει πλήρως εξοπλισμένο χειρουργικό τομέα. Η επιτέλεση της συγκεκριμένης χειρουργικής επέμβασης αλλά και των υπόλοιπων επεμβάσεων σε ιδιωτικά ιατρεία, πολυιατρεία, κλπ, ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την ασφάλεια των ασθενών και πρέπει να αποφεύγεται.

Πόσο ασφαλής είναι η συγκεκριμένη επέμβαση όταν γίνεται με ενεργούς καπνιστές;

Απαραίτητη προϋπόθεση για να υποβληθεί ένας καπνιστής, με ασφάλεια στην επέμβαση της ρυτιδοπλαστικής, είναι η πλήρης αποχή από το κάπνισμα για το χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών εβδομάδων. Σε αντίθετη περίπτωση, η πιθανότητα καθυστερημένης επούλωσης των τομών είναι ιδιαιτέρως αυξημένη.

Είναι απαραίτητη η παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο για 24 ώρες;

Για να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα μετεγχειρητικής μικροβιακής λοίμωξης, ο ασθενής απαιτείται να λάβει προφυλακτικά ενδοφλέβια αντιβίωση, διαδικασία που γίνεται νόμιμα μόνο εντός νοσοκομείου.

Πότε το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης χειρουργικής επέμβασης κρίνεται ικανοποιητικό;

Το αισθητικό αποτέλεσμα της συγκεκριμένης χειρουργικής επέμβασης κρίνεται ικανοποιητικό, όταν είναι τόσο φυσικό που δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή η παρέμβαση του Πλαστικού Χειρουργού.

ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΝΑΡΡΩΣΗ / ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΝΟΣ ΑΘΛΗΣΗ
Mini Lift 2½ ώρες 24 ώρες 10 ημέρες όχι 2-3 εβδομάδες
Facelift 3 ώρες 24 ώρες 10 ημέρες όχι 2-3 εβδομάδες
Mini Βλεφαροπλαστική 25 λεπτά όχι 24 ώρες όχι άμεσα
Βλεφαροπλαστική 1-2 ώρες 2-3 ώρες 5-7 ημέρες όχι 10 ημέρες
Ρινοπλαστική 2-3 ώρες 24 ώρες 7 ημέρες όχι 3 εβδομάδες
Ωτοπλαστική 2 ώρες 24 ώρες 2 ημέρες όχι 2 εβδομάδες
Λιπομεταφορά 1 ώρα όχι 3-4 ημέρες όχι άμεσα
Μεγέθυνση Στήθους 2 ώρες 24 ώρες 2 ημέρες ελάχιστος 3 εβδομάδες
Ανόρθωση Στήθους 2-3 ώρες 8-24 ώρες 2 ημέρες όχι 3 εβδομάδες
Σμίκρυνση Στήθους 3-3½ ώρες 8-24 ώρες 2 ημέρες όχι 3 εβδομάδες
Γυναικομαστία 1-2 ώρες 4-8 ώρες 2 ημέρες όχι 2-3 εβδομάδες
Λιποαναρρόφηση 1-2 ώρες 8-24 ώρες 2 ημέρες ελάχιστος 2-3 εβδομάδες
Βραχιονοπλαστική 2 ώρες 4-8 ώρες 2 ημέρες όχι 2-3 εβδομάδες
Κοιλιοπλαστική 2-4 ώρες 24 ώρες 4-7 ημέρες ήπια αναλγητικά 3 εβδομάδες
Πλαστική Μηρών 3-5 ώρες 8-24 ώρες 5-7 ημέρες όχι 3-4 εβδομάδες
Mommy Make Over 3-5 ώρες 24 ώρες 7 ημέρες ήπια αναλγητικά 3 εβδομάδες